Van lokale naar streekomroep

maandag 3 juni 2019 @ 07:02

Een lange zoektocht naar een uitzendfrequentie. Meerdere diefstallen van apparatuur. Noodzakelijke verhuizingen. Het pad van RTV Horizon kende heel wat kronkelweggetjes en wegversperringen, maar de in 1995 ontstane lokale omroep heeft nu de grote stap naar de basis van een streekomroep gemaakt. “Dat is voor ons dus extra bijzonder”, licht hoofd techniek Marnix van Gils toe. “Maar het brengt ook extra uitdagingen met zich mee.”

Al vanaf het ontstaan van RTV Horizon is Broadcast Partners erbij. Marnix: “Wij hadden zelf veel kennis in huis, maar toch is het goed om je te laten bijstaan door professionals. Broadcast Partners heeft ons vanaf 1995 uitstekend geholpen. Na al die jaren kennen ze ons en onze doelen door en door. Ze zijn echt geïnteresseerd in onze ideeën en komen steeds met goed advies.”

Van analoog naar digitaal

Ook bij de stap van lokale naar streekomroep ging RTV Horizon bij Broadcast Partners te rade. “Deze stap was voor ons de drijfveer om onze technische voorzieningen naar een hoger plan te tillen. We wilden nog beter kunnen communiceren via telefonie, onze uitzendingen kunnen automatiseren, optimaliseren en de continuïteit en beschikbaarheid verbeteren. Hiervoor moesten we een stap naar de digitale wereld maken. Dat hebben we, samen met Broadcast Partners, gedaan. Onze techniek is nu 100% digitaal, volledig gebaseerd op IP technologie.”

Techniek van Broadcast Partners

Onderdeel van deze verandering is de Axia Fusion digitale mengtafel. “Voorheen hadden we één vaste analoge opstelling. Maar met de Axia Fusion kunnen we de samenstelling en werkwijze à la minuut veranderen op de specifieke behoeftes van de programmamakers. Dit geeft ons maximale flexibiliteit en zorgt steeds voor een prettige werkomgeving voor de vrijwilligers. In combinatie met het Telos VX Prime+ Broadcast VoIP talkshow system kunnen we nu ook meer telefoonlijnen ontvangen.” Wat merkt de luisteraar hier eigenlijk van? “Dat er veel meer interactiviteit is. Voorheen hadden we twee vaste analoge lijnen om inkomende gesprekken te voeren, nu kunnen we er wel zes tegelijk ontvangen. Er is veel meer interactie mogelijk en via social media kunnen medewerkers dat maximaliseren.”

Stabieler, betrouwbaarder, eenvoudiger

Nu alles AoIP (Audio over IP) is, is alle apparatuur met slechts één netwerkkabel aangesloten op de live studio en de infrastructuur die de basis vormt. “Echt ideaal. Vroeger hadden we een waanzinnige hoeveelheid bekabeling nodig om alle signalen te transporteren. Dit zorgde regelmatig voor verstoringen. Daar is nu geen sprake meer van. Deze ene kabel is veel stabieler, beter schaalbaar, betrouwbaarder en eenvoudiger in beheer.”

Vertrouwen

RTV Horizon zit dus in een compleet nieuw technisch jasje. “Daar heeft Broadcast Partners ons heel goed in geadviseerd. Ze kwamen ook met oplossingen waar we zelf nog niet over nagedacht hadden, zoals de akoestische fotopanelen. En ze zijn eerlijk over de status van de nieuwste innovaties. Bart van der Velden gaf aan dat de software voor de Telos nog niet helemaal uitontwikkeld was, maar dat ze ervoor gingen zorgen dat het tegen de tijd van de levering betrouwbaar en toepasbaar zou zijn. We werken nu al zo lang samen en met een grote basis van wederzijds vertrouwen, dan durf je die stap ook te nemen.”

Installeren

Het installeren van alle techniek in de nieuwe studio van RTV Horizon liep ook van een leien dakje. “Wij hebben veel kennis in huis en konden zelf al veel voorbereiden. De basis stond er. Belangrijk is vervolgens wel dat dit naadloos aansluit op wat Broadcast Partners daarna moet doen. Samen maken we een plan van aanpak wie wat doet en dat sloot perfect op elkaar aan. Vanaf het moment dat BP aan de slag gaat, nemen zij alle verantwoordelijkheid op zich en hoeven wij ons nergens meer zorgen over te maken. Dat werkt ontzettend goed!”

Tip

Marnix heeft nog een tip voor andere omroepen: “Laat je goed informeren en durf de stap naar volledige digitalisering te maken. Het geeft je meer flexibiliteit, meer mogelijkheden en je bent klaar voor de toekomst.”

Meer info