Een kortegolfzender voor Sunlite

maandag 13 december 2021 @ 11:07

Zaterdag 4 december heeft het team op de foto hieronder onder barre weeromstandigheden een kortegolf-zender in de lucht gebracht. De opdrachtgever was Herbert Visser van Radiocorp, die daarop het radiostation Sunlite uitzendt. Dat station is naast op DAB (multiplex MTVNL) nu dus ook te beluisteren is op 5.955 kHz!

Maar wat doet z’n kortegolfzender nou precies? En waarom zou je gebruik maken van een kortegolf zender? We spraken directeur Herbert Visser van Sunlite, 100% NL en SLAM! over dit fenomeen.

Van links naar rechts: Johnny Tax, Richard Adriaansen, Ilja Rodin, Jos Koot en Herbert Visser.

Wat is er zo speciaal aan de korte golf?

Tot de komst van het internet was de korte golf de enige manier om internationaal radio te kunnen maken en dat gebeurde in tot in de jaren negentig van de vorige eeuw dan ook volop. Als ik op vakantie was in Californië kon ik in mijn tentje op de kortegolftransistor naar het nieuws in Nederland luisteren. Vele decennia was het de enige manier om internationale radio te maken en een publiek in een ander land te bereiken. Dat trok ook veel hobbyisten naar de kortegolf. Je kent de vliegtuigspotters en de treinspotters, nou die heb je ook in radioland. Daar hoorde ik ook zelf bij. Verafgelegen radiozenders spotten.

Hoe kwam je op het idee om gebruik te maken van een kortegolf zender?

De oude frequentie  van de Wereldomroep, waar deze tientallen jaren op heeft uitgezonden, kwam beschikbaar. En ik dacht: waarom ook niet? Dan hebben we in ieder geval weer een signaal op de korte golf, en wel om nostalgische redenen. Het mooie is, dat je met een betaalbare installatie in heel Europa te ontvangen bent. Je moet je daarbij wel afvragen, met welke audiokwaliteit je te ontvangen bent, want naar huidige maatstaven klinkt het minder goed. Maar er zijn nog altijd radiofreaks en andere mensen die daar graag naar willen luisteren. Net zoals mensen die van oldtimers houden en weliswaar een nieuwe auto rijden, maar ook af en toe zo’n oud ding pakken om ermee de weg op te gaan. Dit is de radioversie daarvan. Er zit dus geen economische reden achter. Tegelijkertijd is het wel ontzettend leuk om te doen. Ik vind het kicken dat we commercieel op DAB+ uitzenden met Sunlite én nu ook op de korte golf te ontvangen zijn in heel Europa. Zaterdagmiddag ging de zender aan en inmiddels heb ik al honderden reacties ontvangen uit heel Europa, waaronder uit Bulgarijé, het Italiaanse eiland Sardinië en Finland.

Is het uitzenden op korte golf iets waarmee je op lange termijn door wilt gaan?

Ja, als het draait dan draait het.

Jullie hebben afgelopen zaterdag de zendinstallatie geïnstalleerd, kun je ons wat vertellen over het installatie moment?

De installatie van zender en antenne op de zendlocatie is uitgevoerd door een team van Broadcast Partners. Johnny Tax heeft de technische infrastructuur aangelegd en bouwt momenteel de uiteindelijke zender; iemand met veel kennis van korte golf. Tot die tijd maken we gebruik van een tijdelijke leenzender die meegenomen is door Jos Koot en wat minder vermogen levert. Het wordt dus nog beter.

Met Broadcast Partners, dat meteen alle medewerking verleende, is dit bijzondere project vooraf gedetailleerd afgestemd, ook hoe de antenne-installatie in de mast in Overslag (Zeeuwsch-Vlaanderen) kon worden gemonteerd. De monteurs Richard en Ilya van Broadcast Partners hebben het systeem in de mast aangebracht en daarna is Johnny het systeem gaan tunen. Dat is ondanks de storm, regen en de kou perfect gelukt. Niemand gaf een krimp; het was een geweldig team. We hebben de zender uit de auto gehaald, aangesloten en vanaf het eerste moment werkte dat perfect. Dat het werk goed is uitgevoerd blijkt, want met de slechts 75 Watt zendervermogen, waarmee we nu uitzenden, kunnen we constateren dat het signaal al waanzinnig goed is. Als Johnny de uiteindelijke zender klaar heeft gaat het vermogen naar 400 Watt.

Wat doet zo’n moment met jou?

Dat is gewoon kicken! Ja kijk, ik zit zowel midden in de allernieuwste radio-ontwikkelingen als in het oldtimers clubje voor radio, om het zo maar te zeggen. En ik ken behoorlijk veel mensen in Europa die zich hier mee bezig houden, die sturen mij dan ook meteen reacties. Tijdens het eerste nummer dat werd uitgezonden kreeg ik al een berichtje uit Finland, dus dat was natuurlijk ontzettend leuk.

Welke doelgroep bedient Sunlite?

Sunlite richt zich op vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Nu luisteren vrouwen tussen de 30 en 50 doorgaans niet naar de korte golf, want die hebben wel wat beters te doen, of DAB in huis. Het is een station met veel love songs, leuke muziek. Het kortegolf publiek bestaat uit een andere doelgroep, maar dat maakt niet uit. Mensen hebben immers speciale apparatuur nodig om het korte golf-signaal te ontvangen. Ik heb toch ook wel het liefst dat mensen naar Sunlite luisteren via DAB+ of online, want dan heb je lekker stereo en goed geluid.

Kunnen we dan stellen dat dit een kleine droom is die je hebt kunnen waarmaken?

Ja dit is een goeie, eigenlijk wel, het is zo dat ik al jaren een paar uur in de week uitzend op de korte golf via een zender in Duitsland, daar blijf ik ook zeker mee doorgaan. Op oude radio’s kun je bijvoorbeeld nu Sunlite ontvangen en dat is heel leuk voor die mensen die het leuk vinden om zo’n radio nog te gebruiken want die hebben er nu weer een radiostation bij.

Wat zijn je toekomstplannen met Sunlite?

Met Sunlite willen we uitgroeien tot een grote radiozender. Het zit nu op het DAB+ netwerk van MTVNL en zal over een aantal maanden verhuizen naar het nieuwe landelijke DAB+ netwerk 9C dat momenteel door Broadcast Partners wordt aangelegd. Het is een radiostation dat niet op FM uitzendt, maar op al het overige, DAB+, digitale kabel, IPTV en online kun je Sunlite ontvangen. En nu dus ook op de korte golf voor diegenen die korte golf luisteren als hobby hebben..

Sunlite is de plek waar je moet zijn voor de beste relaxte muziekmix. Met de soft pop en love songs vam Sunlite kom je direct tot rust en krijg je een prettig en ‘easy going’ gevoel. De muziek die je hoort is altijd goed en brengt je altijd in een relaxte en vertrouwde sfeer.Sunlite is zowel thuis, op je werk en in de auto een heerlijke wellness voor je oren en brengt een oase van rust in je drukke leven.