Dolfijn FM gebruikt Aeta µScoop

dinsdag 28 augustus 2018 @ 20:31

Op Curaçao en Bonaire kun je niet om ze heen: Dolfijn FM. Al op de luchthaven stuit je op metersbrede ledschermen van dit radiostation en ook op social media zijn ze actief. “We bestaan al van 2002 en zijn het grootste Nederlandstalige radiostation op Curaçao en Bonaire”, legt DJ Jochem Smid uit. En nu met hun nieuwe apparatuur zijn ze nóg beter hoorbaar.

Op 10 oktober 2010 werd Curaçao, waar de studio van Dolfijn FM staat, een autonoom land. Dit leidde ertoe dat er twee aparte telecomagentschappen kwamen. “Het agentschap van Bonaire legde ons de eis op dat we ook op Bonaire een volledige studio in moesten richten”, legt Jochem uit. “Na overleg zijn we tot een compromis gekomen: een remote studio was voldoende. Een plek dus waar we wel echt uit zouden kunnen zenden, maar waar we niet persé hoeven zijn.”

Aeta µScoop

Omdat Dolfijn FM voorheen haar uitzendingen via een zendmast met een straalverbinding over zee naar Bonaire verzond, was een dergelijke opzet nog niet mogelijk. “We hebben het er lange tijd bij gelaten, maar besloten er nu toch maar werk van te maken. Ik nam contact op met Bart van Broadcast Partners en nadat hij onze wensen had geïnventariseerd raadde hij me de Aeta µScoop aan. We werken er nu een week of drie mee en het gaat prima.”

Stabiel signaal

De Aeta µScoop maakt een bi-directionale verbinding via internet van en naar Curaçao en Bonaire. “Er staat een kastje in onze studio in Curaçao en eentje in onze remote-studio in Bonaire. Omdat het signaal beide kanten op gaat, kunnen we ons signaal in Bonaire meteen checken. Het signaal is heel stabiel en van goede kwaliteit. In principe zouden we voor een lineair-, ongecomprimeerd signaal kunnen kiezen, maar dat risico vinden we met de internetverbinding in deze regio iets te groot, daarom comprimeren we het signaal wat en maken daarbij gebruik van het Opus algoritme. We hebben even gezocht naar de best mogelijke geluidskwaliteit binnen de beschikbare bandbreedte en hebben daar nu een hele mooie balans in gevonden. Gelukkig kun je met de interface in de webbrowser alles makkelijk instellen.”

Support op afstand

Over instellen gesproken. Voor Broadcast Partners lag Curaçao natuurlijk niet naast de deur, om de apparatuur te komen instellen. “Gelukkig heb ik zelf goede technische kennis, dus het installeren van de hardware was geen probleem. Maar voor de software heb ik veel support op afstand gekregen van John Felix. Hij heeft goed meegedacht over hoe het systeem perfect voor ons kon werken. Over de support van BP hebben we nooit te klagen eigenlijk. Het is soms even slim plannen, in verband met het tijdsverschil, maar we kunnen altijd bij ze terecht. Ook als ik weer een wat minder standaard verzoek heb. En die heb ik nog wel eens. Dan denken ze altijd graag met me mee.”

AerOn editiesysteem

Behalve de Aeta µScoop voegden we ook een editiesysteem toe aan bestaande AerOn. “AerOn is voor ons het perfecte systeem omdat het een compleet pakket is waar alles in zit. Commerciële planning, format planning en nu dus ook het editiesysteem. Nu kunnen we in één uitzending aparte blokken uitzenden voor specifiek Curaçao en Bonaire. Ideaal voor adverteerders en bij acties en ook interessanter voor de bewoners van de eilanden. We waren het al, maar nu zijn we helemáál het leukste radiostation van Curaçao én Bonaire”, sluit Jochem lachend af.

Meer info & speciale aanbieding Aeta µScoop