DAB+ toegankelijk voor ieder radiostation in Nederland

woensdag 26 april 2017 @ 17:00

DAB+ wordt gezien als de vervanger van FM. Geleidelijk wordt DAB+ een steeds belangrijker distributieplatform. DAB+ kent een aantal leuke extra mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld uw eigen logo met het signaal meezenden. Het zoeken en vinden van een radiozender is gemakkelijker dan met FM. De keuze voor etherdistributie via DAB+ brengt een radiostation op een eigentijds niveau. Adverteerders zien het vaak als een beslisfactor om een budget bij een radiostation te besteden. 

Vertrouwde radiostations via DAB+

In Nederland zenden de vertrouwde landelijke- en regionale radiostations hun programma’s al jaren, naast FM, ook via DAB+ uit. Aangevuld met themastations of regionale edities. Steeds meer partijen, die (nog) geen zendvergunning voor DAB+ hebben gekregen, zenden toch al uit via de DAB+ netwerken van MTVNL (Mobiele TV Nederland). Zowel publieke zenders (lokale, regionale), als private/commerciële partijen, kunnen en mogen dat, als zij hun zaken met het Commissariaat voor de Media en de muziekrechtenorganisaties regelen. 

DAB+ via MTVNL > groeiend bereik

MTVNL beschikt over een zendvergunning voor DAB+. MTVNL maakt zelf geen programma’s, maar verhuurt de capaciteit op haar zendernetwerk o.a. aan radiostations. Dit geeft radiostations met een onderscheidende programmering, specifiek format óf te bereiken doelgroep de mogelijkheid om ook via de ether uit te zenden. Met ontvangst in auto’s, zakradio’s en wekkerradio’s etc. en op regionale of semi-landelijke schaal ontvangstbereik. Het ene station heeft genoeg aan Drenthe, een andere wil de noordelijke randstad en weer een andere wil Utrecht en Gelderland. Combinaties kunnen gemaakt worden, zoals men wenst. Het bereik van MTVNL groeit voortdurend.

DAB+ etherdistributie op maat

Het DAB+ netwerk van MTVNL is van een hoge kwaliteit en kent 10 allotments (gebieden). Elk individueel radiostation kan zijn eigen verzorgingsgebied kiezen. Later kan dat worden uitgebreid, desgewenst tot aan semi-nationale dekking. Sinds 1 september 2015 zendt Radio Continu naast FM ook digitaal uit via de ether (DAB+) in geheel Noord- en Oost-Nederland via kanaal 6B en 9D-N. Radio Continu is via DAB+ ontvangen van grofweg Alkmaar t/m Nijmegen met een DAB+ radio.

MTVNL-netwerk: als aanvulling of tijdelijke distributie 

Er zijn al diverse radiostations die gebruikmaken van het netwerk van MTVNL of delen daarvan. Zoals Efteling Kids Radio, Mexico FM, LXClassics, Team FM, Radio JND, GrootNieuwsRadio, Gigant FM, HOTRADIO Hits. Sinds kort ook BBC World Service. De publieke regionale omroepen Radio West en RTV Noord-Holland gebruiken MTVNL-steunzenders ter aanvulling op hun reguliere bereik, dat nog niet voldoende dekking biedt. Het MTVNL netwerk is flexibel inzetbaar en faciliteert ook tijdelijke distributie bij evenementen, zoals bijvoorbeeld voor Roparunradio.

Dannis van der Heiden van Broadcast Partners volgt de ontwikkeling van DAB+ op de voet. ‘Radiostations met een niche programmering of met een origineel format geven aan dat hun luisterdichtheid dankzij DAB+ relatief snel uitbreidt. Aanvullend op hun oorspronkelijke distributieplatformen internet en kabel. Radio luisteren via DAB+ blijkt laagdrempelig te zijn. Vooral als het gericht is op een specifieke doelgroep en/of regio, maar dat geldt natuurlijk ook voor meer algemeen gerichte formats.  DAB+ groeit snel!’ 

ACTIE: tot 6 maanden gratis DAB+ distributie 

Het is belangrijk vooraf exact te weten wat het radiostation met DAB+ bereikt, wat DAB+ voor een radiostation kost en onder welke voorwaarden men DAB+ kan uitzenden. MTVNL streeft ernaar om DAB+ uitzendingen voor ieder radiostation toegankelijk te maken. Maatwerkoplossingen zijn bespreekbaar, zoals een ingroeikorting, pakketkorting bij afname van meerdere kanalen en een bonus bij een langere contractduur. 

Kies vóór 1 augustus 2017 voor DAB+ via MTVNL en verdien tot 6 maanden gratis DAB+ distributie. 

DAB+ in a nutshell

DAB is een systeem voor digitale radio-uitzendingen in band III (174 - 230 MHz) waarmee meerdere radiostations via één etherfrequentie worden uitgezonden binnen een bepaald ontvangstgebied. Deze digitale bundel van radiostations heet een multiplex. Het verschil tussen DAB en DAB+ is dat er qua modulatie is overgestapt van MPEG1, Layer II (MP2) naar MPEG 4/AAC+ codering (HE-AAC). Hierdoor kunnen er meer radiostations met een goede kwaliteit in één multiplex worden uitgezonden, die op een radio met DAB+ ontvanger kan worden beluisterd.

Info