Coastline FM op 96.0 FM in Kop van Noord-Holland

dinsdag 1 mei 2018 @ 17:13

Coastline FM begon in 1985 als piratenzender in de Kop van Noord-Holland. Destijds via de ether. Hier bediende het populaire radiostation een aanzienlijk luisterpubliek. Na een tumultueus verleden, een omgewaaide mast bij Den Burg en een lange periode van stilstand, werd de zender in 2010 weer opnieuw opgestart. Dit keer kon dat alleen via internet, omdat net daarvoor een belangrijke FM-kavel vergeven was aan een ander radiostation. Na vele jaren geduld, heeft Coastline FM het kavel eindelijk in handen gekregen. Per 1 mei zendt Coastline FM weer uit via de ether in de Kop van Noord-Holland.

“De voormalige vergunninghouder had zijn licentie ingeleverd, omdat het niet meer kon voldoen aan de programmatische voorschriften die daarin waren vastgelegd”, legt Jan de Boer van Coastline FM uit. “Bij nieuwe uitgifte van de vergunning zijn de eisen veel lichter en dat biedt ruimte voor een beluisterbare programmering. We besloten meteen het avontuur aan te gaan en mee te doen aan de veiling van dit vrijgekomen frequentiekavel. Het ontvangstgebied betreft precies ons doelgebied: de regio Kop van Noord-Holland en hier komen onze programmamakers vandaan. In afwachting van de veiling kregen we onverwachts het bericht dat deze er niet zou komen. Wij kregen het kavel direct toegewezen, omdat geen enkele andere ingeschreven partij aan alle criteria voldeed. Dat leverde natuurlijk een euforiestemming bij ons op. Al maakten we ons ook wel een beetje zorgen over wat er allemaal op ons af zou komen, met name qua kosten.”

Ieder zijn vak

Jan nam contact op met Dannis van der Heiden van Broadcast Partners. “Ik kende hem van de IBC-beurs in Amsterdam. Hij is langsgekomen in Den Helder en heeft ons uitleg en advies gegeven over zaken waar we rekening mee moesten houden, welke mogelijkheden we hadden en hoe Broadcast Partners ons kon helpen. Het fijne aan Dannis is, dat hij echt met ons meedenkt en zoekt naar de mogelijkheden binnen ons bescheiden budget. Om de kosten te drukken hadden we oorspronkelijk overwogen het beheer van de zender zelf uit te voeren, maar hé, ieder zijn vak. Broadcast Partners is gespecialiseerd in radiotechniek en biedt ons de benodigde meerwaarde die we nodig hebben voor radiotechniek en etherdistributie. Wij kunnen ons nu focussen op het maken van goede programma’s.”

Vertrouwen

Uit een eerdere periode, toen Coastline FM uitzond via een licentie op Texel, hadden ze nog een eigen zendinstallatie staan. “We hebben Broadcast Partners gevraagd of ze deze konden hergebruiken. Dat bleek mogelijk, nadat deze door hen is gecontroleerd en gereviseerd. We hebben er geen moeite mee om de techniek aan hen uit handen te geven. Broadcast Partners bezit de benodigde ervaring en knowhow. Als we vragen hebben, staan ze steeds voor ons klaar en wordt er meegedacht. Daar hebben we alle vertrouwen in!”

Leuk en spannend

Per 1 mei 2018 gaat de schakelaar op ‘aan’. Wat verandert er vanaf dat moment voor Coastline FM? “Veel. We passen onze programmering aan op een heel nieuwe doelgroep. De regionale bevolking en de vele toeristen in de Kop van Noord-Holland en Friesland. Verder verandert onze vormgeving en zingen we nieuwe jingles in. Het zijn dus drukke tijden voor ons. Maar vooral heel leuk en spannend.”

BewarenBewaren