0 items
Selecteer een pagina

Vernieuwing in de studio van RTV Altena

We spraken Sander van Strien, programmaleider TV & hoofd techniek en Michel Pruijmboom, programmamaker & programmaleider radio over de recente ontwikkelingen binnen RTV Altena.
 

Stichting RTV Altena is de lokale omroep voor de gemeente Altena. Dagelijks worden de inwoners in Altena via televisie, radio, internet en sociale media op de hoogte gebracht van ontwikkelingen in hun woonomgeving. Actueel streeknieuws, lokale politiek, regionale sportprestaties, gesprekken met mensen uit de buurt, kerkelijke informatie en regionale agendaberichten. Altena TV en Radio A-FM zorgen dat inwoners weten wat speelt in hun omgeving. Met een eigen nieuwsredactie en voelsprieten in de 21 kernen wordt een volledig media-aanbod aangeboden voor de kijkers en luisteraars in de gemeente Altena.

Wat is jullie drijfveer?


Met een club enthousiaste vrijwilligers wordt dagelijks televisie, radio en online content gemaakt voor inwoners van de gemeente Altena. Voor onszelf wordt de lat hoog gelegd, zodat we de inwoners kwalitatief hoogstaande video- en audio content kunnen bieden. Kijkers en luisteraars informeren op een goed niveau en met enthousiasme voor het gebied is onze voornaamste drijfveer.

Welke doelgroep bedient RTV Altena?


De doelgroep van Stichting RTV Altena, met de merken Altena TV en Radio A-FM, zijn alle inwoners van de gemeente Altena die geĂ¯nteresseerd zijn in lokaal nieuws. Jaren geleden zijn wij bij Radio A-FM gestopt met het uitzenden van specifieke doelgroep programma’s zoals country, klassiek of Nederlandstalig om onszelf interessant te houden voor een brede doelgroep. Wij geloven in een breed format bestaande uit lokaal nieuws en een fijne muziekmix om de luisterlengte te laten toenemen. Op Altena TV is de doelgroep breder aangezien de kabelkrant inwoners voorziet in lokale berichtgeving over allerlei onderwerpen. Dit alles wordt aangevuld met interessant foto- en videomateriaal uit de gemeente Altena. De waardering van Altena TV door de kijkers is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Wat zijn voor jullie de hoogte punten van RTV Altena?

In het verleden hebben we meerdere keren ‘De Glazen Etalage’ georganiseerd voor 3FM Serious Request. Deze acties leverden jaarlijks een hoog eindbedrag op waarin we vanuit Dussen en Sleeuwijk zoveel mogelijk geld ophaalden door live radio en televisie te maken. Ook onze verslaggeving op tv en radio van de gemeenteraadsverkiezingen en het ontstaan van de fusiegemeente Altena zijn hoogtepunten te noemen. Op televisie komt er steeds meer ruimte voor inhoudelijke programma’s. Afgelopen zomer maakten we een reeks uitzendingen vanuit een vogelkijkhut in het buitengebied waarin de presentator in gesprek ging met interessante inwoners uit de gemeente Altena. Op de radio zorgt ons wekelijkse sportprogramma op zaterdagmiddag, met vele verslaggevers langs de lijn, voor een ultieme sportbeleving via de radio.

Hoe kwamen jullie bij Broadcast Partners terecht? En wat hebben jullie onlangs aan jullie studio vernieuwd?


Met de plannen voor de verhuizing van onze activiteiten van Hank naar Nieuwendijk zijn wij op zoek gegaan naar een leverancier voor onze studio-inrichting. Dit hebben wij bij Broadcast Partners gevonden. Een advies op maat met de wensen van alle vrijwilligers daarin opgenomen. De studio-apparatuur op de oude locatie was gedateerd. Zo werd er nog gewerkt met een mengtafel die stamde uit de oprichtingsjaren van een voorgaande omroep. De look & feel van de nieuwe radiostudio is met de inrichting, studiomeubel en bedieningsapparatuur volledig geĂ¼pgraded. Het hart van de zender, de uitzendstraat, heeft een kleinere upgrade gehad.

Hoe bevallen de producten, kun je er iets meer over vertellen? Wat voegen de producten toe voor jullie studio?


We hebben gekozen voor een nieuwe mengtafel. De digitale D&R Axum bood de uitkomst voor onze wensen. Omdat wij als omroep hybride werken met programma’s waar DJ’s zelf de knoppen bedienen, maar ook met programma’s waar een technicus schuift is deze mixer ideaal. Bij de werkplek van de technicus of programmamaker zijn drie schermen geplaatst. Twee schermen voor AerOn en een scherm voor de rest van de benodigde software. AerOn is overigens via AoIP (Dante) op de Axum aangesloten. De tweede werkplek is te gebruiken voor de co-host, maar bij ons sportprogramma is dit de plek waar de presentator zijn werk doet. Als er gasten aanschuiven zijn er aan de overzijde nog drie plaatsen. Door de vorm van het meubel ideaal voor een interview, debat of gezellige radioprogramma. Er is hierbij altijd zicht op iedere spreker. Elke presentatieplek heeft een Shure SM7b met eigen voiceprocessing. De vorm van het studiomeubel en de keuze voor M!ka microfoon- en scherm beugels zorgt er voor dat de studio ook geschikt is voor cameraregistraties of podcast.
 

Hoe bevalt de samenwerking met Broadcast Partners?


Broadcast Partners kon de juiste schakeling maken die nodig was om apparatuur die we al in bezit hadden, maar ook apparatuur die nodig aan vervanging toe was te combineren tot dit eindproduct. We hebben ervoor gekozen de installatie van de apparatuur zelf te doen. Hierdoor bouwden we productkennis op, zodat ook de eigen technische dienst in de toekomst weet waar aan gewerkt kan worden bij een eventuele storing. De support vanuit Broadcast Partners heeft hierbij op afstand plaatsgevonden.


 

Wat zijn jullie verdere toekomstplannen?


In 2019 heeft onze omroep officieel de zendvergunning ontvangen voor de nieuwe gemeente Altena. De komende periode breiden we voor de radio ons zenderpark verder uit met een derde FM-frequentie in voormalig gemeente Aalburg. Ook willen we de radioprogrammering verder uitbreiden door gemaakte content van radio en televisie op meerdere momenten uit te zenden. Voor de televisie is het van belang dat de club vrijwilligers wordt uitgebreid en dat zij kunnen beschikken over de juiste apparatuur om video content te produceren.
 

Broadcast Partners