Zenderoperator: méér dan zenders alleen

Broadcast Partners is marktleider op het gebied van zendernetwerkbeheer in de Benelux. Het bedrijf heeft zenderparken in Nederland, België en Denemarken die onder andere worden ingezet voor landelijke commerciële en publieke radiostations zoals  Radio 538Qmusic (NL), Radio 10SLAM FMBNR Nieuwsradio100%NL, de NPO (Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4)Qmusic (BE) en Joe FM. In totaal vallen meer dan 500 zenders onder het dagelijkse beheer van Broadcast Partners.

Radiostations hebben voor het verspreiden van programma’s een zender of zendernetwerken nodig. Het in de lucht brengen en houden, beschermen en/of uitbreiden van frequenties is gecompliceerd en technisch, dus besteden radiostations dit werk vaak uit. Zo hebben zij de ruimte om te doen waar ze goed in zijn: het maken van radioprogramma’s. Broadcast Partners draagt zorg voor de complete etherdistributieketen en alle daarbijbehorende zaken, waaronder:

  • programmasignaalaanvoer
  • audioprocessing
  • (N)SFN - synchronisatie (indien van toepassing)

Continue off-site monitoring van de performance van het netwerk

Broadcast Partners controleert voortdurend actief de zendinstallaties door middel van telemetrie. Dit gebeurt vanaf meerdere plekken in de Benelux met behulp van het zendernetwerk- en audiobewakingssysteem Site Console en Audio Watchdog. Een zendinstallatie wordt voortdurend op zo’n 200 parameters gecontroleerd, afhankelijk van de zendinstallatie. Met deze informatie wordt de beschikbaarheid van zendinstallatie geoptimaliseerd.

Regelmatige on-site controles

Naast telemetriebewaking test Broadcast Partners de zendinstallaties ook fysiek op locatie. Voor het einde van de levensduur worden de installaties vervangen. Tot die tijd garandeert Broadcast Partners hierdoor een continue performance en wordt er altijd met state-of-the-art installaties gewerkt.

Regelmatige performance praktijkmetingen

Broadcast Partners controleert de berekende theoretische dekking van etherzenders in de praktijk op verzoek van de klant. Hierbij worden in het doelgebied metingen verricht met gebruik van een coverage analyzer.

Bescherming van de frequenties

Regelmatig ontvangt Nederland coördinatieverzoeken voor nieuwe frequenties uit het buitenland of worden er interne frequenties verandert. Dit kan invloed hebben op bestaande frequentierechten. Broadcast Partners heeft als taak om wezenlijke aantasting van het frequentiepakket van de klant te voorkomen.

Verbetering en/of uitbreiding van het frequentienetwerk

Broadcast Partners onderzoekt continu de mogelijkheden voor verbetering en/of uitbreiding van zendernetwerken op basis van de nieuwste inzichten en moderne technieken.

Info

Bouw en onderhoud van zenderparken zijn niet de enige zaken die een zenderoperator regelt. Het beheer en optimalisatie van zenders en frequenties zijn van groot belang voor een radiostation. Distributie in de ether blijft dé life line van ieder radiostation.