Stap achter de schermen van het bruisende geluid van de kermis en ontdek de magie van Kermis FM. In dit interview gaan we in gesprek met Ernesto Bleijenberg, vrijwilliger én coördinator van de technische faciliteiten. Van het creëren van onvergetelijke radio-uitzendingen tot het delen van bijzondere verhalen, Ernesto onthult de inspiratie, passie en uitdagingen die samenkomen om dit unieke radio-evenement tot leven te brengen. Maak je klaar om in de wereld van Kermis FM te duiken en te ontdekken wat er allemaal nodig is om de kermissfeer rechtstreeks in de oren van de luisteraars over te brengen!
Wanneer en vanuit welke gedachte is Kermis FM ontstaan?
Onze hoofdredacteur, tevens oud-voorzitter, Arno Leblanc, had samen met enkele vrienden het idee om evenementenradio te maken. Hij kwam zelf uit Tilburg, dus het linkje naar de Tilburgse Kermis was snel gelegd. Samen met een klein groepje vrienden heeft hij Kermis FM opgezet. Een studio werd geregeld en enkele redactieleden waren erbij. Op dezelfde locatie waar we momenteel uitzendingen verzorgen, voor de Heuvelse kerk. Sinds 2009 (het eerste jaar) heeft Kermis FM elk jaar opnieuw verslag gedaan van de Tilburgse Kermis. Inmiddels zijn er 200 vrijwilligers die zich volledig kosteloos inzetten voor dit grote mediaspektakel.
Wat heeft jou geïnspireerd om betrokken te raken bij dit radio gerelateerde evenement als vrijwilliger?
Zelf begon ik in 2016. Toen nog als jong jochie die thuis een mengtafel en een microfoon had om ooit hopelijk op de landelijke radio terecht zou komen. Enkele vrienden van me tipten mij om mee te doen met Kermis FM, waarna ik me direct wilde aanmelden. En van het een van het ander en stond ik dat jaar nog 10 dagen lang mee te werken aan dit mooie project.
Hoe lang ben je al betrokken bij dit evenement en wat heeft jou gemotiveerd om erbij te blijven?
Sinds 2016 werk ik met alle liefde aan dit project en dat doe ik nog steeds. Het is een bijzonder gezellige en hechte groep, mede doordat elke vrijwilliger een paars Kermis FM shirt draagt. Iedereen die meewerkt heeft hetzelfde doel en dat is om een prachtig eindproduct neer te zetten voor de luisteraars en kijkers (en uiteraard de gezellige afterparty’s elke dag, maar daar hebben we het nu maar even niet over ;-)). Daarnaast is het voor mij een grote leerschool geweest. Van het bedienen van een camera tot de verslaggeving van een bepaald moment op de radio, je leert het allemaal bij Kermis FM. En laten we vooral het netwerk niet vergeten; er zijn zoveel collega’s die bij alle soorten (media)bedrijven in Nederland werken dat je later altijd elkaar kunt vinden als je het nodig hebt. Los van Kermis FM, uiteraard.
Kan jij ons vertellen over jouw specifieke rol of verantwoordelijkheden als vrijwilliger tijdens het evenement?
Sinds dit jaar heb ik het stokje van coördinator techniek op mij genomen. Hier ben ik verantwoordelijk voor het technische aspect van de organisatie. Dit omvat het regelen van de radiostudio, regiewagen, camera’s voor TV programma’s en redacteuren, de 3 draadloze live camera’s op de kermis tot de computers waar geëdit op moet worden. Natuurlijk komt er best veel techniek bij zo’n project kijken. Gelukkig hebben we bij Kermis FM een prachtig team met technische helden die ook in hun dagelijkse leven dit werk doen. Samen met alle waanzinnige sponsoren en partners, waarvan een groot deel dat al jaren doet, kunnen we zo’n groot project met een relatief klein budget neerzetten. Al in januari beginnen we met het plannen van de editie voor dat jaar, en werken vandaaruit door tot juli (de maand van de kermis zelf). Wanneer alle puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar vallen tijdens de opbouw en alles staat en draait, geeft dat een heerlijk gevoel.
Wat zijn enkele van de hoogtepunten en uitdagingen die jullie hebben ervaren bij het werken als vrijwilliger voor dit evenement?
Je werkt samen met een grote paarse familie, zoals we zelf altijd zeggen. Klinkt cliché, maar het voelt echt zo. Iedereen draagt een paars shirt / polo met het Kermis FM logo. Ook al is het je eerste jaar en heb je elkaar nog nooit gezien, je begroet elkaar altijd als je langs elkaar loopt op de kermis. Dat is geweldig toch?
De grote uitdaging is vooral het werken met het budget. Daar zijn we als organisatie erg eerlijk over. Sinds dit jaar heb ik de verantwoordelijkheid over het techniekbudget en dat is elk jaar weer passen en meten om het mogelijk te maken. We hebben gelukkig vele sponsors en partners die graag een steentje willen bijdragen om dit te laten lukken, ook jullie van Broadcast Partners! En daar zijn we elke dag, elk jaar, opnieuw enorm dankbaar voor.”
Wat maakt dit evenement anders dan andere radio gerelateerde evenementen waar jullie betrokken bij zijn geweest?
Tijdens Kermis FM is bijna alles mogelijk en toegestaan. Als je een idee bedenkt kun je 5 minuten later al op pad om het uit te proberen. Dan kan het een enorm top item worden of een leermoment. En ook op technisch vlak proberen we dingen uit die we een week voor de kermis nog bedenken, ook dat zijn leuke uitdagingen. Dat zul je bij andere radio gerelateerde projecten niet zo snel vinden.
Hoe draagt dit evenement bij aan de lokale radiogemeenschap en welke impact heeft het op de luisteraars?
Kermis FM is tevens een groot promotie kanaal voor de gemeente Tilburg en de Tilburgse gemeenschap. We laten aan Tilburg zelf, maar ook aan heel Nederland zien hoe vet het is om op de Tilburgse Kermis te zijn. Als een bezoeker niet naar de kermis kan komen, zien we diegene vaak bij ons aanhaken op de streams of in de app box, om toch mee te genieten van wat er gebeurd in Tilburg.
Hebben jullie interessante of ontroerende verhalen over ontmoetingen met luisteraars of bijzondere momenten tijdens het evenement?
Elk jaar opnieuw nemen wij deel aan de Roze Maandag, dat is een evenement voor homo- en biseksuelen, lesbiennes en transgenders (LHBT’ers) dat jaarlijks plaatsvind op de eerste maandag tijdens de Tilburgse kermis. We gaan mee met de Roze Maandag express (een trein vanuit Amsterdam naar Tilburg volledig in het teken van deze dag), kijken naar evenementen rondom dit evenement en spreken met voorbeeldfiguren op deze dag. Deze uitzendingen worden ook overgenomen door de Tv-zender OutTV, die 24/7 in teken staat van deze doelgroep.
Hoe heeft het werk als vrijwilliger voor dit evenement jullie begrip en waardering voor radio als medium beïnvloed?
Goede vraag. Vanuit mijn eigen perspectief is dat het laten zien wat we allemaal doen (vooral achter de schermen) om zo’n productie mogelijk te maken. Je geeft rondleidingen en vertelt dat het niet alleen een studio met een DJ is. Er zit nog een complete technische afdeling en redactie achter. Daar staan de meeste enorm versteld van, wat ook waardering geeft voor ons als vrijwilligers en organisatie.
Welke vaardigheden of kennis hebben jullie opgedaan tijdens jullie betrokkenheid bij dit evenement?
Zoals eerder gemeld begon ik als klein jochie met weinig kennis in de mediawereld en elk jaar leer ik bij. Ook nu nog steeds, en dat wil ik graag de komende jaren volhouden. Je bent ook nooit uitgeleerd, vind ik. Voor mij vooral technische vaardigheden natuurlijk.
Welke toekomstplannen of projecten hebben jullie voor dit evenement of voor radio in het algemeen?
Dat is een goede vraag. We hebben wel enkele ideeën met studio’s, een VIP deck, redactieruimtes om te groeien. Maar daar is nog weinig concreets over te melden.
Hoe kijken jullie terug op deze editie van Kermis FM?
Enorm trots. We hebben als complete organisatie weer iets moois neergezet, waar vele luisteraars en kijkers van hebben genoten. Dat is waar je het voor doet. We kijken nu al weer uit naar volgend jaar!
Wat is jullie boodschap aan de lezers en luisteraars die geïnteresseerd zijn in radio en overwegen om betrokken te raken als vrijwilliger?
Heb je ook maar enige interesse in de media wereld? Op welk gebied dan ook? Meld je dan 100% aan. Je komt in een warm bad terecht waar je veel kunt leren, ook fouten maken hoort erbij. Dat hebben we allemaal wel eens gedaan, toch?
Als Kermis FM is afgelopen zie je vele vrijwilligers op hun eigen sociale media foto’s en verhalen posten over hun ervaringen bij Kermis FM. En gek genoeg lees je bijna altijd in de laatste zin “Tot volgend jaar 💜”. Dat is een prachtige toevoeging aan de leuke verhalen die je online leest, en je ook ziet dat het leeft onder de vrijwilligers. Dat gevoel draag ik zelf ook van harte.
In gesprek met Ernesto Bleijenberg
Foto’s van Kermis FM
Website: Kermis FM | Live radio en tv vanaf de Tilburgse Kermis