0 items
Selecteer een pagina

Studio’s

Radio studio’s

* Ga ik voor analoog of digitaal?
* Welke mengtafel sluit aan bij mijn wensen?
* Welke microfoon past het best bij mij?
* Hoe regel ik mijn audio routering?
* Welk budget moet ik vrijmaken?

Het zijn slechts enkele vragen die mogelijk spelen wanneer je een home- of radiostudio wilt bouwen.
Wij begrijpen als geen ander hoe lastig het is hierop een goed antwoord te krijgen.
Als Broadcast Partner hebben wij de juiste kennis in handen en helpen je graag verder met je vragen.
Samen met jou wordt gezocht naar de meest optimale invulling voor jouw plannen. Neem contact met ons op voor een persoonlijk en vrijblijvend gesprek!

Een kijkje bij onze klanten

RTV Altena

Bij deze omroep hebben we een mooie studio mogen leveren met de digitale- en modulair opgebouwde D&R Axum mengtafel als basis. Met de relatief nieuwe Dante Audio over IP (AoIP) insteekkaart is zo een soort hybride mengtafel ontstaan waar audiobronnen deels traditioneel op de Axum core worden aangesloten via digitale- en analoge ingangen, maar waar andere bronnen gewoon van het AoIP netwerk worden binnen gehaald via één enkele netwerkkabel. Voor de meters is een compact 9”schermpje ingezet. De Axum, met gemotoriseerde faders, is op oneindig veel manieren te configureren, en dus aan praktisch elke situatie aan te passen.

In deze studio is verder gebruik gemaakt van het StijnW meubel, maar op verzoek van de omroep is het meubel in spiegelbeeld uitgevoerd. Dit meubel op stahoogte en uitgevoerd met een fraaie houtprint, kenmerkt zich door uitstekende zichtlijnen van technicus en co-host naar de 3 gast posities. De verlichting in de rand van het meubel schakelt weer mooi mee bij een actieve microfoon. Verder zijn de M!ka microfoonarmen individueel voorzien van een 2-kleurig Led lampje om aan te geven wanneer de desbetreffende microfoon uit of aan staat.

Telefonie afhandeling vindt plaats via de Axum Hybrid insteekkaart waarmee je gelijk over 4 (analoge) hybrides beschikt. Voor AerOn Studio is in de computer een virtuele Dante geluidskaart geplaatst, zodat alle AerOn uitgangen via een extra netwerkkaart op het AoIP netwerk gezet worden en zoals hierboven al vermeld bij de Axum weer naar binnengehaald kunnen worden.

RijnIJssel

Toen onderwijsinstelling RijnIJssel Creatieve Industrie ons benaderde voor een nieuwe radiostudio hadden we de uitdaging om in een relatief kleine ruimte toch een mooi ogend- en praktisch werkbaar meubel te leveren. Het werd uiteindelijk ons OvalO meubel in een in hoogte verstelbare uitvoering, waarbij de kleurstelling is afgestemd op de overige kleurstellingen binnen het gebouw. Vanuit de studio is er vanuit de hoogte een prachtig zicht op de kantine en aula.

Als mengtafel werd gekozen voor de digitale Axum van D&R omdat die oneindig veel mogelijkheden biedt om deze geheel op maat te programmeren, wat de technische man van de omroep voor een groot deel zelf ter hand heeft genomen terwijl onze technische man de rest van de studio installeerde. De tafel is uitgevoerd met een audio over IP (AoIP) Dante interface zodat de diverse kanalen van de radioautomatisering via één enkele netwerkkabel op de Axum konden worden aangesloten. Maar ook de microfoons lopen via dit Dante AoIP netwerk. De 4 microfoons zijn namelijk eerst op een Symetrix Prism 4×4 (geconfigureerd als 4 voiceprocessors) aangesloten en deze Prism 4×4 zet de signalen met zijn ingebouwde Dante interface op het AoIP netwerk.

Telefoonafhandeling vindt plaats via de 2-kanaals Comrex VoIP hybrid, waarbij de send- en returnlijn gescheiden zijn en er dus geen overspraak is.

Voor deze studio zijn alle Yellowtec M!ka microfoon- en monitor armen in een zware uitvoering geleverd, wat in deze studio het mooiste tot zijn recht kwam.

Voor een bi-directionele verbinding in hoge kwaliteit met een studio op een geheel andere locatie is een AETA µScoop codec set in gebruik genomen en voor de reporter in het veld een mobiele AETA ScoopFone 4G unit.

Tenslotte loopt het eindsignaal van de studio door een Orban soundprocessor.

Galaxy Studio

Bij deze studio zijn we van een volledig audio over IP (AoIP) concept uitgegaan en in dit geval gebaseerd op het Livewire protocol. De Axia iQx mengtafel bezit dan ook geen core meer met analoge- of digitale AES/EBU in- of uitgangen, maar werkt uitsluitend nog met AoIP signalen die op het netwerk beschikbaar zijn. Die signalen worden dus enerzijds door de Axia iQx van het netwerk af gehaald en er aan de andere kant ook weer terug opgezet. Uiteraard dienen op plaatsen waar dat het meest praktisch is, alle bronnen eerst met interfaces van bv. Axia of Sonifex op het netwerk gezet te worden. Daarna zijn al die bronnen in het hele pand beschikbaar om daar waar nodig van dit netwerk gehaald te worden. Hetzij door de Axia iQx mengtafel, hetzij via aparte interfaces zoals Axia xNodes. Bij volledig op AoIP gebaseerde studio’s speelt de kwaliteit van de switch een belangrijke rol en dient het netwerk goed geconfigureerd te zijn.

Voor de telefonie is gekozen voor het iQ6 6-kanaals talkshowsysteem van Telos in combinatie met een vSet6 toestel en XScreen call-screening software. Het StijnW meubel is uitgevoerd in stahoogte en heeft uitstekende zichtlijnen van technicus en co-host naar de 3 gast posities. Alle M!ka microfoonarmen zijn met licht-indicatie uitgevoerd en de rand in het meubel schakelt mee met de algemene on-air indicatie. Door overwegend voor de lage “TV” M!ka armen te kiezen zijn er goede zichtlijnen voor Visual Radio.

Voor Visual Radio leverden wij de uitstekende, maar toch betaalbare PTZ camera’s van Minrray. Met de µScoop codecs van Aeta kunnen vervolgens bi-directionele verbindingen in hoge kwaliteit gemaakt worden. Ook aan de akoestiek is gedacht met twee grote fotopanelen met door de omroep zelf aangeleverde designs, die op een 5 cm dik akoestisch materiaal zijn aangebracht om reflecties in de ruimte tegen te gaan. 2 vliegen in één klap dus.

Streekomroep de Bevelanden

Deze studio maakt gebruik van een hoofd AerOn systeem in de serverruimte en een AerOn Slave- en AerOn Event- licentie in resp. Studio 1 en 2. De gebruikte studioswitch is een Axia xNode waarvan wij de interne matrix met AerOn besturen. Daardoor kunnen we niet alleen fysieke externe bronnen schakelen maar ook Audio over IP (AoIP) signalen die op het netwerk staan, zoals bijvoorbeeld de AoIP uitgang van de digitale studio 1.

Deze studio 1 beschikt over een digitale Axia iQx mengtafel die geen core meer heeft met analoge- of digitale AES/EBU in- of uitgangen, maar die uitsluitend AoIP signalen van het netwerk haalt of ze er weer opzet. Elders in de studio worden bronnen op de geschikte plaatsen met xNodes op het netwerk gezet en zijn dan overal in het netwerk beschikbaar. Ook AerOn is in dit project uitgerust met AoIP Livewire drivers, zodat via de netwerkkaart van de PC alle signalen via één enkel netwerkkabeltje op het netwerk worden gezet. Daarna overal beschikbaar.

Omdat bij volledig op AoIP gebaseerde studio’s de betrouwbaarheid van het netwerk een cruciale rol speelt hebben we hier een degelijke Cisco netwerkswitch met redundante voeding neergezet.

In studio 1 staat verder een elektronisch in hoogte verstelbaar StijnW meubel met on-air indicatie tussen het werkblad en de verhoging. De M!ka microfoonarmen bieden daarnaast nog individuele LED indicatie of de microfoon uit of aan staat. Voor de telefonie is een Comrex VH2 VoIP hybride (2 lijnen) met bijbehorend toestel ingezet.

BUAS Breda

Bij deze onderwijsinstelling moest de radiostudio bij binnenkomst gelijk de blikvanger worden met tevens uitzicht op de kantine. Hier komt ons KA-meubel prima tot zijn recht. Het meubel is op stahoogte gemaakt met een houtprint die aansluit bij de kleurstellingen van de architect.

Als mengtafel is gekozen voor de digitale Axia iQ omdat op de bijbehorende core veel op aan te sluiten is en omdat die een mooie mix vormt tussen Audio over IP (AoIP) en traditioneel (analoge- en digitale AES/EBU bronnen). Alle audiokanalen van de AerOn Studio radioautomatisering zijn met een meerkanaals- Livewire AoIP driver via één enkele netwerkkabel op de mengtafel aangesloten. Voor de telefonie is wederom de Comrex VH2 dubbele VoIP hybride gebruikt met bijpassend telefoontoestel.

 Met de Axia Mixed signal xNode in een andere ruimte kunnen ook signalen op het Audio over IP  (AoIP) netwerk gezet worden of er van afgehaald worden, wat in de praktijk betekent dat met slechts één enkele netwerkkabel meerdere signalen tussen de studio en bijvoorbeeld de kantine kunnen worden uitgewisseld.

De overwegend lage M!ka microfoon armen zorgen ervoor dat de PTZ camera’s voor Visual Radio de gezichten goed kunnen oppakken. Tenslotte zorgt de Orban soundprocessing voor een mooi homogeen streamgeluid.

Lanaken - LRL

Bij dit project moesten we in een vrij compacte ruimte toch een goed functionerende studio met mooi ogend meubel neerzetten. Als mengtafel is gekozen voor de digitale Axia iQ (niet te verwarren met de iQx) die een mooie mix vormt tussen Audio over IP (AoIP) en traditioneel met core voor het aansluiten van analoge en digitale AES/EBU bronnen. Voor veel lokale stations is dit een ideale combinatie.

Als meubel het elektronisch in hoogte verstelbare OvalO meubel met fraaie houtprint en voor de telefonie de Comrex VH2 dubbele VoIP hybride. De diverse audiokanalen van de automatisering worden met de meerkanaals Livewire AoIP driver via één enkele netwerkkabel op het netwerk gezet en bij de mengtafel er weer vanaf gehaald.

Verder zijn de fraaie M!ka monitor- en microfoonarmen met LED indicatie gebruikt en de Shure SM7 microfoons zorgen ervoor dat overspraak en reflecties van de glazen wanden zoveel mogelijk onderdrukt worden.

Verbindingen lopen via de Telos Z/IP stream en de AETA µScoop en voor de soundprocessing staat een fraaie Orban Optimod 5500i in de studio, waarbij onze Radix software voor de dynamische RDS zorgt.

Alphen aan de Rijn

Voor de mengtafel is gekozen voor de digitale, modulair opgebouwde Axum van D&R omdat die op oneindig veel manieren te configureren is en dus aan praktisch elke situatie aan te passen is. Daarnaast kunnen er op één Axum 19”core bijvoorbeeld twee studio’s geconfigureerd worden en door de Dante Audio over IP (AoIP) insteekkaart kan de Axum via één enkele netwerkkabel ook vele Dante kanalen die zich op het netwerk bevinden binnenhalen of juist signalen er op zetten.

Door de vele mogelijkheden is het zelf programmeren van deze mengtafel niet voor iedereen weggelegd, maar de kundige technici van deze omroep hebben dat desalniettemin prima voor elkaar gekregen. Voor omroepen die dit niet zelf willen of kunnen doen heeft Broadcast Partners uitstekende technici die dit kunnen verzorgen

In deze studio is ook gebruik gemaakt van het StijnW meubel. Dit keer op stahoogte en uitgevoerd met een moderne “betonlook” print. Voor twee andere studioruimtes zijn werkbladen op maat geleverd met exact dezelfde print zodat alles als een eenheid overkomt. Het StijnW meubel kenmerkt zich door uitstekende zichtlijnen tussen technicus, co-host  en gasten. De verlichting in de rand van het meubel schakelt weer mooi mee bij een actieve microfoon. Verder zijn de M!ka microfoonarmen individueel voorzien van een 2-kleurig Led lampje om aan te geven wanneer de desbetreffende microfoon aan of uit staat.

Telefonie afhandeling vindt plaats via de Axum Hybrid insteekkaart waarmee je gelijk over 4 (analoge) hybrides beschikt.

Voor de radioautomatisering is in de computer een virtuele Dante geluidskaart geplaatst, zodat alle uitgangen via een extra netwerkkaart op het AoIP netwerk gezet worden en zoals hierboven al vermeld bij de Axum weer naar binnengehaald kunnen worden.

Showroom

Onlang hebben wij onze eigen showroom in een modern jasje gestoken. Een multifunctionele ruimte waar we klanten kunnen ontvangen voor product demo’s, podcasts en gesprekken. Kom radio ervaren en ontdek de mogelijkheden! Plan een afspraak via info@broadcastpartners.nl

Kidsradio - Efteling

Door een nieuwe indeling van ruimtes was het noodzakelijk om het jaren eerder door ons geleverde KA meubel te vervangen door een kleiner meubel. Uiteindelijk hebben wij een compact meubel op stahoogte ontworpen dat er enerzijds speels uitziet, maar toch nog steeds de mogelijkheid biedt om tot 3 gasten te laten plaatsnemen. Dit meubel wordt aan de kopse kant tegen een wand geplaatst en daardoor blijft het 19” onder-rack aan voor- en achterzijde goed bereikbaar. De door de Efteling zelf gekozen fraaie HPL-houtprint maakt het geheel af.

Ook hier is gekozen voor de stijlvolle microfoonarmen van M!ka, waarvan een aantal in de lage “TV” uitvoering, zodat de gezichten zoveel mogelijk vrij blijven.

Voor de wanden hebben we akoestische fotopanelen ingezet, waarmee je twee vliegen in één klap vangt: Je kunt zelf een fraai ontwerp of een foto aanleveren (mooie achtergrond voor studiofoto’s met gasten) en tegelijkertijd dempen deze panelen effectief de reflecties in de studio en verminderen daarmee ook de kans op een hol geluid wanneer meerdere microfoons tegelijkertijd open staan.

Daarnaast is voor de productie studio nog een iets eenvoudiger meubel geleverd op zithoogte, evenals een demontabele, akoestisch geïsoleerde spreekcel.

Omroep Helmond

Toen Omroep Helmond een nieuw pand ging betrekken kregen ze een studioruimte op de bovenste verdieping met een prachtig uitzicht over de skyline van Helmond. Omdat de oude studio ook gedateerd was, een mooie gelegenheid om de hele studio te vernieuwen.

Het hart wordt gevormd door een digitale D&R Axite mengtafel samen met onze AerOn Studio radio automatisering. De D&R Axite mengtafel werkt met exact dezelfde core als de al langer bestaande digitale Axum mengtafel van D&R, alleen de faderpanelen zijn bij de Axite mengtafel anders en meer geïntegreerd. Zo zijn de CRM module en 6 faders samengevoegd tot één Axite Main module en die kun je vervolgens uitbreiden met één of meerdere 6 fader Axite Extension modules. Omdat de engine gelijk is aan de Axum kent deze nagenoeg dezelfde uitgebreide programmeer mogelijkheden, om de tafel helemaal op maat in te richten.

Bij Omroep Helmond zijn alle AerOn Studio kanalen vanaf de PC via één enkele USB kabel met de mengtafel verbonden en de telefonie afhandeling vindt plaats met de 4 kanaals- analoge Axum/Axite Hybrid kaart.

Het StijnW meubel zorgt ervoor dat DJ, presentator en gasten prima zichtlijnen naar elkaar hebben en de “Betonlook” print van het meubel zorgt met de overige kleurstellingen van de studio voor een moderne uitstraling. De led-string onder de verhoging van het meubel schakelt mee naar rood met de on-air signalering.

RTV Horizon

RTV Horizon beschikt over een prachtige digitale Axia Fusion mengtafel gecombineerd met onze AerOn Studio automatisering, een Telox VX Prime+ VoIP talkshow systeem en een in hoogte verstelbaar meubel.

Het hart van de Axia Fusion mengtafel wordt hier gevormd door de degelijke 19” Powerstation engine met ingebouwde switch, aangevuld met extra xNodes voor het gewenste aantal analoge- en digitale in- en outputs. Deze engine kent geen beperkingen in het aantal Livewire (Audio over IP) kanalen die hij van het AoIP netwerk kan halen of er op kan zetten. In dit geval geen splitconsole maar een bedieningspaneel uit één geheel met 16 faders.

Voor onze AerOn Studio automatisering zijn in de computer uiteraard ook virtuele Livewire geluidskaarten gebruikt (AoIP) zodat alle kanalen via één enkele netwerkkabel op het AoIP netwerk worden gezet en waar nodig er weer af worden gehaald (zoals bijvoorbeeld bij de Fusion mengtafel of bij de xNode in de CAR)

Voor de telefoonafhandeling van meerdere lijnen wordt gewerkt met het Telox VX Prime+ VoIP broadcast talkshow systeem, gecombineerd met twee fraai ogende en overzichtelijke VSet12 toestellen, eveneens van Telos. Sportverslaggeving en belspelletjes kunnen op die manier probleemloos en in hoge kwaliteit worden afgehandeld.

Om de reflecties in de ruimte effectief tegen te gaan zijn twee grote akoestische fotopanelen geplaatst achter de DJ/technicus, waarvoor Radio Horizon zelf de ontwerpen aanleverde. De panelen zelf bestaan uit een 5cm dik akoestisch materiaal, wat effectief zijn werk doet, terwijl het er door de fotoprints toch fraai uitziet.

Tenslotte wordt vanuit de studio met een MPX over IP encoder van 2WCom het MPX signaal (audio + RDS) naar de zender verstuurd. Op die manier kan de Orban 5700 soundprocessor ook prima in de studio blijven staan.

Klokradio

Bij Klokradio staat de geavanceerde LAWO Crystal digitale mengtafel in een “split console” uitvoering. Deze tafel is ook weer zo’n mooie hybride tussenvorm, waar je niet alleen analoge- en AES/EBU digitale-bronnen nog rechtstreeks op aansluit, maar waarmee je ook tot 64 kanalen aan Audio over IP (AoIP/AES67) signalen van het netwerk binnenhaalt of signalen via het Madi protocol.

Omdat de 1HE 19”core met veel sub-D aansluitingen is uitgevoerd heeft Broadcast Partners een maatwerk 19”patchpanel geleverd waarmee al deze aansluitingen op XLR male en female zijn uitgevoerd en de I/O’s op TRS-jack. Dat maakt het zelf aansluiten een stuk eenvoudiger en je hebt gelijk een handig patchpanel.

De technici van deze omroep hebben zelf veel op maat geconfigureerd om de tafel zoveel mogelijk te laten aansluiten bij hun bestaande manier van werken.

Bijzonder fraai is ook het meerkanaals- en hoog aangeschreven VoIP telefoonsysteem (Magic TH6) van het Duitse AVT. Van dit VoIP talkshowsysteem worden tot 8 telefoonkanalen op het AoIP netwerk gezet en er bij de mengtafel via één enkele Cat kabel weer afgehaald voor de uitzending.

De uitgebreide AerOn radioautomatisering draait bij Klokradio in een master-slave opstelling en in de slave studio worden via de virtuele geluidskaart alle AerOn signalen op het AoIP netwerk gezet. Bij LAWO is dat met het Ravenna protocol wat ook AES67 compatible is. Alles komt via één netwerkkabel op de mengtafel binnen en wordt daar weer onderverdeeld op aparte faders.

RTV Albrandswaard

RTV Albrandswaard kreeg enige tijd geleden de mooie kans om een studioruimte te betrekken in het nieuwe gemeentehuis van Rhoon. Al in een vroeg stadium is Broadcast Partners met de technici van de omroep om tafel gaan zitten hoe deze ruimte het beste in te delen zou zijn en welk broadcast meubel daar het beste zou passen, rekening houdende met de manier van werken bij deze omroep. Uiteindelijk is gekozen voor een in hoogte verstelbaar StijnW meubel waarbij uitstekende zichtlijnen tussen DJ/presentator, co-presentator en gasten gewaarborgd zijn.

Met de nieuwe digitale Axia iQ mengtafel is gelijk ook een stap gemaakt richting audio over IP (Livewire+), waarbij alle audio kanalen van onze AerOn Event/Slave radioautomatisering via één enkele CAT netwerkkabel op de Axia iQ mengtafel zijn aangesloten. Voor de telefoonafhandeling is de Comrex VH2 dubbele VoIP hybride ingezet die gekoppeld is aan de VoIP centrale van de omroep.

De microfoon- en monitor armen zijn allemaal van M!ka, wat tegenwoordig haast een beetje de standaard geworden is.

In de serverruimte staat het master AerOn Studio radioautomatiseringssysteem, waarbij deze de RME Fireface 802 niet alleen als geluidskaart gebruikt, maar deze tevens als studioswitch aanstuurt. Een Orban 5700i soundprocessor zorgt tenslotte nog voor een strak geluid in de ether, op de kabel en in de toekomst wellicht op DAB+ (zodra beschikbaar)

Voor locatie uitzendingen en verbindingen in het gemeentehuis zelf wordt de bi-directionele AETA µScoop gebruikt.

RTV Rucphen

Bij omroepen waar ook veel wat oudere vrijwilligers actief zijn is een bestuur over het algemeen wat terughoudender met de overstap naar een geheel digitale mengtafel. Door praktijkervaring wist Broadcast Partners echter dat de digitale Axia iQ mengtafel met een beetje begeleiding redelijk snel onder de knie te krijgen is en de leercurve niet al te hoog is. Bijkomend voordeel: Is de tafel eenmaal goed geconfigureerd dan kan alles in één simpele pre-set worden opgeslagen. Is de tafel ooit ontregeld dan is het een kwestie van de preset opnieuw laden en alles staat weer goed. Natuurlijk zijn er ook nog andere presets mogelijk voor bijvoorbeeld sportprogramma’s en/of talkshow’s. Ondertussen is deze mengtafel nu al een aantal jaar naar tevredenheid in gebruik.

Ook hier is de AerOn radioautomatisering via Livewire (Audio over IP) aangesloten op de mengtafel, waarbij alle kanalen via één enkele netwerkkabel lopen. In geval van Livewire lopen zelfs de faderstarts via diezelfde netwerkkabel terug naar de AerOn computer toe.

Telefoonafhandeling vindt plaats via de 2-kanaals Comrex VoIP hybrid, waarbij de send- en returnlijn gescheiden zijn en er dus geen overspraak is.

Voor de reporters is een degelijke, portable AETA Scoopfone HD in gebruik met een eigen tegenpost in de studio. Door de HD-Voice (AMR-Wideband) techniek levert dit een veel betere geluidskwaliteit op dan een standaard GSM telefoon verbinding. (Note: de AETA Scoopfones zijn er overigens ook in 4G en 5G uitvoeringen).

Het geluid gaat tenslotte voor de processing de Orban Optimod 5500 in en vervolgens naar de RVR TEX zender.

Alsalama

Onze dealer in Sudan heeft voor zijn klant Alsalama enige tijd geleden een geheel nieuwe studio bij ons afgenomen. Omdat de studio ruimte erg groot was, hebben we hier uiteindelijk het eerste StijnW meubel met een fraaie “beton-look” print voor ontworpen en geleverd (de latere Nederlandse uitvoeringen van dit meubel zijn iets compacter).

Een en ander is gecombineerd met de digitale Studer Micro mengtafel en met het Visual Radio systeem van MultiCam.

Alle microfoon- en monitor armen zijn van M!ka en dan uiteraard de “TV” uitvoering omdat de gezichten dan zoveel mogelijk vrij blijven voor de PTZ camera’s van het visual radio systeem.

Alle kanalen van de AerOn Studio radioautomatisering zijn met Dante (Audio over IP) via de switch op de Studer core en de MultiCam PC aangesloten met één enkele netwerkkabel.

Hala96 in Sudan

Een studio die we al wat langer geleden geleverd hebben met een digitale Axia iQ mengtafel, onze AerOn Studio radio automatisering en een Visual Radio systeem. Als meubel staat hier het Pentagon meubel met de fraaie microfoon- en monitor armen van M!ka.

De studio is door ons pre-fab geleverd maar onze dealer in Sudan heeft alles ter plaatse geïnstalleerd en ook de akoestiek van de ruimte aangepast.

Broadcast Partners

    We zijn benieuwd naar jouw mening!

    Sluit de website aan op jouw wensen?    Wat mis je nog op onze website?