0 items
Selecteer een pagina

In gesprek met Radio Alpe d’HuZes

Kunnen jullie wat meer vertellen over Radio Alpe d’HuZes?

Radio Alpe d’HuZes is een samenwerking tussen medewerkers van de lokale, regionale en landelijke omroep en een aantal technici. Een zeer gevarieerd gezelschap dat het nuttige en het aangename verenigd door het maken van speciale radio rond het evenement Alpe d’HuZes. We zenden vanaf de kick-off op 15 mei op Papendal tot en met de laatste dag van de koersweek in Frankrijk, vrijdag 3 juni, 24 uur per dag uit. In de koersweek zijn we, mede dankzij Broadcast Partners, in de omgeving van de Alpe ook op de FM te beluisteren op 107.6. Alle programma’s staan in het teken van de deelnemers, de onderzoekers, de thuisblijvers, de supporters, de sponsors en de vrijwilligers van Alpe d’HuZes. We zenden dus uit namens de organisatie via de FM, via de website en via de app. 

Waarom en hoe zijn jullie gestart met Radio Alpe d’HuZes?

In het dagelijks leven werk ik voor de NOS en ik wist dat collega Robbert Meeder rond een paar E.K.’s en W.K.’s evenementenradio had gemaakt en dat sprak mij erg aan. Samen met broer Maurice, destijds ook betrokken bij Alpe d’HuZes, en Bert Kranenbarg van de NCRV hebben we toen midden in de koersweek van Alpe d’HuZes bedacht dat we dat ook wel wilden en zo hebben we hals over kop een BP-zender uit Nederland laten overkomen en dat bleek een schot in de roos. 

In eerste instantie hebben we alleen de speciale Radio 2 Alpe d’HuZes-uitzendingen van Bert uitgezonden via de FM en een jaar later hebben we daar een programmering omheen gebouwd. Het is een mooie aanvulling op de andere communicatiekanalen van Alpe d’HuZes, radio is snel (ook bij eventuele calamiteiten) en het biedt amusement voor de deelnemers. We presenteren ons laagdrempelig en de mensen weten ons te vinden, zowel ter plekke als in Nederland. 

Wat zijn voor jullie de hoogte punten van Radio Alpe d’HuZes?

Het is altijd lastig om van hoogtepunten te spreken bij dit evenement, alhoewel het echt geen somber evenement is. De verhalen van (ex)patiĂ«nten of nabestaanden grijpen je elke keer weer ‘naar de strot’. Dat gevoel kent iedereen, je hoeft je gevoelens daarbij nooit te verwoorden want bijna iedereen weet helaas hoe het is om familie of kennissen te verliezen aan kanker en sommigen zitten zelfs midden in een behandeltraject. We willen op de radio liever geen hele ziekteprocessen laten horen, maar wel de verhalen hoe mensen ondanks alles positief zijn gebleven, hoe de nabestaanden de draad weer hebben opgepakt en welke onderzoeken er mogelijk zijn gemaakt met Alpe-geld. En natuurlijk beschrijven we wat we zien voor de mensen die er niet bij zijn, vooral op de koersdagen. 

Helaas hebben we ook al een calamiteit meegemaakt in de vorm van zwaar noodweer op de berg, waarbij de deelnemers geĂ«vacueerd moesten worden. Dan heb je als eigen radiozender namens de organisatie een belangrijke extra taak als informatiebron. Natuurlijk willen we ook onze bijdrage leveren aan het ophalen van zoveel mogelijk geld voor KWF Kankerbestrijding, daar gaat het tenslotte allemaal om. 

Radio-technisch is het een snoepwinkel voor radiomakers. We hebben op de hele berg dekking met reportageverbindingen en kunnen dus op elke plek of vanaf de motor verslag doen en ook hebben we de medewerking van zeer ervaren technici op dit gebied die bijvoorbeeld ook aan de Radio Tour de France-uitzendingen vanuit Frankrijk hebben meegewerkt. De samenwerking met zoveel verschillende mensen in ons team en de samenwerking met TV zijn ideaal en dat is, puur vaktechnisch, genieten. 

Hoe kwamen jullie bij Broadcast Partners terecht? En waar zijn wij jullie precies mee van dienst?

Ik zou bijna zeggen: Broadcast Partners, wie is er niet groot mee geworden. Elke serieuze radiomaker in Nederland weet wat Broadcast Partners is en wat ze doen. Al op mijn 19e reed ik vanuit Zuid-Limburg naar Terneuzen om reportagezenders of andere apparatuur op te halen en bij de omroepen waarvoor ik werkte, veelal in het grensgebied met BelgiĂ«, stonden overal zenders van toen nog CBT. Mijn eerste FM-zendertje van 30 watt kocht ik bij Broadcast Partners en het lag dus voor de hand om hun ook voor dit mooie project te benaderen. We maken al jarenlang gebruik van een RVR FM-zender met een Orban Optimod 5500 van Broadcast Partners en vragen voor de FM-frequentie en de apparatuur een vergunning aan bij de Franse autoriteiten die telkens probleemloos wordt verleend. 

Hoe bevalt de samenwerking met Broadcast Partners en de producten?

De samenwerking bevalt prima, maar dat wisten we ook wel uit jarenlange ervaring. Onze teamleider Radio en Televisie doet voor dit project 1 telefoontje naar Broadcast Partners en men is meteen bereid om ons weer ter zijde te staan om de zender met processor te leveren op de afgesproken plaats en tijd. We staan sowieso elk jaar weer versteld van de medewerking die we krijgen van leveranciers en facilitaire bedrijven met betrekking tot dit project. Daarbij is Broadcast Partners ook een waardevolle en betrouwbare partner gebleken als het gaat om Radio Alpe d’HuZes. Een samenwerking die wat ons betreft nog jaren duurt ! 

Broadcast Partners