0 items
Selecteer een pagina

Advies op maat voor Klokradio

Kunnen jullie wat meer vertellen over Klokradio?

Klokradio is begonnen in 1990 als lokale omroep van Nieuw-Lekkerland in de Alblasserwaard. In het begin werden frequentie en zender én dus ook de zendtijd gedeeld met de lokale omroep van Alblasserdam. Toen die laatste ophield te bestaan werd Klokradio ook LO van Alblasserdam en uiteindelijk (dankzij diverse gemeentelijke herindelingen) de lokale media-instelling van Molenlanden en Alblasserdam.

Inmiddels is Klokradio dus eigenlijk een streekomroep, terwijl het officieel niet zo mag heten. Ouderwets met alleen radio en website, maar dat heeft er in de loop van de tijd wel voor gezorgd dat het een financieel enorm gezonde omroep is.

Wat zijn voor jullie de hoogte punten van Klokradio?

Een hoogtepunt voor Klokradio was natuurlijk het feit dat zij het 30-jarig bestaan in december 2020 mocht “vieren”. Tussen aanhalingstekens want écht vieren zat er dankzij corona niet in. Daarnaast (als we onze blik langs die dertig jaar laten gaan ) de introductie van de automatisering met het toenmalige PCRadio. Vierentwintig uur per dag in de lucht dankzij de software (van toen) CBT!

Het had wel wat voeten in aarde, want naar bleek was Klokradio zo’n beetje het enige station wat WindowsNT als besturingssysteem gebruikte. Maar dankzij de inzet van de mannen van Broadcast Partners kwam het allemaal goed.

En natuurlijk was het meest recente hoogtepunt de aanschaf van de nieuwe Lawo Crystal mengtafel, samen met verschillende licenties van Aeron Studio. Nadat in de loop van de jaren diverse D&R tafels het werk hadden gedaan werd het nu tijd voor een digitale tafel en gekozen werd voor de Lawo Crystal, vooral gezien de degelijkheid en de vrijwel onbeperkte mogelijkheden.

Wat zijn jullie (eventuele) plannen in de toekomst?

Omdat er aardig wat programma’s van tevoren worden opgenomen bij Klokradio is de studiotijd daarvoor ’s avonds best beperkt. Onze wens is dan ook om onze “studio 2” identiek in te kunnen richten zoals de hoofdstudio, zodat wij in twee studioruimten tegelijk zowel live kunnen uitzenden als kunnen opnemen. Of bijvoorbeeld tijdens onderhoud gewoon de andere studio live te kunnen inzetten. Dat wordt dus even sparen…

Hoe kwamen jullie bij Broadcast Partners terecht? En wat hebben jullie onlangs aan jullie studio vernieuwd?

Broadcast Partners was voor ons de meest logische keuze als het ging om de aanschaf van professionele (zend-)apparatuur. Dat was in 1990 al zo en dat is in al die jaren wat ons betreft niet veranderd. Vooral de goede begeleiding bij het maken van – meestal kostbare – keuzes – is voor ons goud waard. Ook bij de recente keuze van een nieuwe digitale mengtafel en telefonie-oplossing stond Bart van Broadcast Partners met zijn eerlijke adviezen weer voor ons klaar. Uiteindelijk is gekozen voor de Lawo Crystal mengtafel en de AVT Magic TH6 talkshowsysteem voor de telefonie (waarbij de verbindingen tussen Lawo, AerOn en het AVT systeem allemaal op Audio over IP (AoIP) basis verlopen). De laatste was ook een belangrijke keuze, vooral omdat Klokradio al die jaren al een goed beluisterd sportprogramma heeft, waar soms zes wedstrijden live worden verslagen.

Ik hoorde dat twee technici van de omroep alles zelf op maat geprogrammeerd hebben om de gewenste workflow van de omroep te bereiken, kunnen jullie hier wat meer over vertellen?

De inrichting van een digitale mengtafel, zoals de Lawo Crystal, is bepaald geen klusje wat je even op een verloren zaterdagmiddag doet. Toch kozen twee van Klokradio’s technische mannen, Kees Kok en Kees van der Rest, ervoor om die inrichting helemaal zelf te doen. Vooral omdat er sprake is van een grote verscheidenheid aan programma’s én programmamakers: er wordt nog vinyl gedraaid, cd’s worden gebruikt, tablets en smartphones worden ingezet en er worden kerkdiensten via YouTube afgespeeld.

Het Technisch Team van Klokradio vond ook dat de nieuwe situatie niet al teveel mocht afwijken van de situatie waar de – veelal oudere – programmamakers aan waren gewend. Een hele uitdaging dus, om de Lawo helemaal “custom made” voor Klokradio in te richten, inclusief de VisTool schermen, waarop voor de programmamakers alles inzichtelijk is te maken op de monitoren.

Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je op deze manier echt alle ins en outs van zo’n tafel leert kennen. Mocht er in de toekomst bijvoorbeeld iets moeten worden aangepast, is dat gesneden koek voor Kees en Kees.

Broadcast Partners