Radio509 gaat voor excellente kwaliteit

donderdag 15 augustus 2019 @ 15:40

Radio509 is ooit in Hilversum opgestart door een klein groepje mensen dat blind en slechtziend is. Het station dankt haar naam aan haar oprichtingsmaand: mei 2009. “En het is een knipoog naar de marktleider van dat moment, Radio 538”, licht stationmanager Peter Kroon toe. “We wilden laten zien dat ook blinden en slechtzienden goede radio kunnen maken. Voor iedereen die horen wil!”

“Het mooie is, dat waar je bij mensen die weinig of niks zien vaak spreekt over een handicap, ze nu juist een voordeel hebben bij radio maken”, zegt Peter. “Wanneer je namelijk weinig of niks ziet, verleg je de focus naar je gehoor. Daardoor raakt het zeer goed getraind en ga je dus beter horen. Doe maar eens een kwartier of een hele dag je ogen dicht, dan zul je merken dat je ineens meer geluiden hoort dan normaal.”

Orban processor

De programmamakers hebben dus bijzonder goede oren. Maar met dergelijke getrainde oren luistert het blinde en slechtziende deel van de luisteraars dus ook naar Radio509. “Zij horen veel meer dan een gemiddelde luisteraar. Een hoge geluidskwaliteit is bij ons station dus bijzonder belangrijk. Daar zijn we ontzettend veel mee bezig. Daarom hebben we onlangs de keuze voor de Orban audioprocessor gemaakt. Op de IBC beurs hadden we hierover al eens gesproken met de experts van Broadcast Partners. En ze hadden eens een demonstratie over de Orban gegeven in Theater Gooiland. Het bleek voor ons de perfecte vervanger van ons verouderde analoge systeem.”

Kraakhelder

Hoe nauw het steekt, dat Radio509 een excellente geluidskwaliteit biedt, bewees een luisteraar kort na de installatie van de Orban processor. “Hij belde op om te melden dat het drumstel uit de verkeerde box kwam, dus dat onze kabels links en rechts verkeerd om zaten. Dat hoort een normaal mens niet zo gauw. Hij had wel gelijk. We hebben het direct aangepast. Maar ook alle andere luisteraars zouden kunnen merken dat vooral de stemmen op de radio nu echt kraakhelder klinken. Veel beter dan daarvoor.”

Sparren

Klaar met finetunen zijn ze bij Radio509 nog niet. “We zijn nu anderhalve week bezig. Bij ons is ‘standje fabriekstandaard’ niet voldoende. We gaan door tot het perfect is. Het fijne is dat we voor vragen altijd bij Broadcast Partners terecht kunnen. En als er een probleem is, worden we ook steeds snel geholpen. Maar ze geven ook proactief advies. Zo is Dannis van der Heiden eens langs geweest om een schets te maken van onze digitale mogelijkheden. Dit helpt ons in ons denkproces voor toekomstige verbeteringen. Altijd lekker, als je daarover met iemand kan sparren.”